БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА САЩ БЛОКИРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ ЗА ФИРМИТЕ

В същото време, съдът разреши задължителното ваксиниране за някои здравни работници да влезе в сила в цялата страна

Върховният съд на САЩ блокира изискването за тестване или ваксинация срещу коронавирус на администрацията на президента Джо Байдън за големите компании. В същото време, съдът разреши задължителното ваксиниране за някои здравни работници да влезе в сила в цялата страна.

Съгласно въведените през ноември правила всички служители от частни компании в страната трябваше да бъдат ваксинирани срещу коронавирус или редовно да се подлагат на тестове до 4 януари 2022 г. Ставаше въпрос около 84 милиона американски граждани. Мярката беше предназначена за предприятия с персонал от 100 или повече души.

Върховният съд на САЩ, в който консервативните съдии имат превес, постанови, че компаниите трябва сами да решават дали да ваксинират служителите си.

Байдън изрази разочарование от решението за блокиране на „разумно, животоспасяващо искане“. Той призова компаниите, които не са наложили сами това задължение на служителите си, да го направят.

На свой ред бившият президент Доналд Тръмп приветства решението на съда, заявявайки, че задължителните ваксини ще унищожат допълнително икономиката.