БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Връща се хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели

Връща се хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели

Мнозинството в парламента удължи днешното пленарно заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП - общо 124, окончателно беше прието връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. "Продължаваме промяната", "Демократична България",  "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати гласуваха "против".

Мнозинството записа на второ четене, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване."

Преди това повече от един час депутатите не можеха да стигнат до гласуване по предложението за връщане на смесеното гласуване, след като по предложение на БСП дебатите по параграфа, свързан с връщането на хартията в големите секции, бяха прекратени.

Стигна се до спорове между Кирил Петков от  "Продължаваме промяната" и Георги Свиленски от БСП, в който се намеси и председателстващият Росен Желязков: "Уважаеми колеги, премете това като нормален ораторски патос, нищо не се е случило чрезвичайно. Първата процедура вие поискахте за прекратяване на заседанието, тогава не милеехте за записаните за изказване", отбеляза Росен Желязков.

"Стига сте призовавали от тази трибуна за бунтове, защото бунтовете ги видяхме. Сега има мнозинство в парламента, което иска да работи", добави Георги Свиленски.

ПП и ДБ призоваха за протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Парламентът не прие предложението на Мустафа Карадайъ и група народни представители отчитането на гласа на избирателя, отбелязан върху хартиената бюлетина, да се извършва чрез машина с оптично устройство за сканиране и след отчитане на гласа на избирателя чрез сканиране машината да отпечатва разписка, която се пуска в специална кутия.

В същото време в залата се демонстрира консенсус около предложението на ДПС за въвеждане на нов тип машини за гласуване с оптично устройство за сканиране, което доведе до демонстративно напускане на депутатите от ПП и ДБ.

Мнозинството в парламента удължи днешното пленарно заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Сред подкрепените на второ четене досега изменения в ИК са запазване на техническите носители, т.нар. флашки, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване. Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане при броенето на гласовете след края на изборния ден,  отпадат тъмните стаички, като се заменят с паравани.

Източник: БНР