БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ВСЕОБЩА СТАЧКА ВЪВ ФРАНЦИЯ: РАБОТНИЦИТЕ В НАСТЪПЛЕНИЕ

Причината - размера на пенсиите

Стачкуват учители, транспортни работници, полицаи, адвокати, лекари и медицински персонал, служители на летищата. Те се вдигат срещу предложението на властите на проекта за пенсионна реформа на либералното правителство на Макрон. В Париж не работи общественият транспорт, редица полети са отменени.

Почти напълно е парализирано железопътното движение в страната, включително на високоскоростните влакове. Затворени са детските градини и началните училища. В колежите и лицеите са отменени занятията.

С призив към трудещите се да се присъединят към общонационалната стачка излязоха едновременно два от най-големите профсъюзи, обединяващи полиция, жандармерия и пощенските служители.

Всички те наричат реформата на Макрон грабителска и лишаваща ги от съществена част от пенсиите.

Планирани са над 150 протестни събития в цялата страна. Префектурата на полицията в Париж е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж.

Преди 24 години при президента Жак Шират правителството също реши да проведе пенсионната реформа. След няколко седмици протести властите се отказаха от тези планове.

Българското външно министерство призовава българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт и на летищата.