БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Всички банки с делови взаимоотношения със санкционираните по закона "Магнитски" са взели мерки

Всички банки с делови взаимоотношения със санкционираните по закона "Магнитски" са взели мерки

Мерките включват блокиране на сметки, карти, наложени запори и закриване на сметки

Всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения със санкционираните по глобалния пакт „Магнитски“ граждани вече са предприели необходимите ограничителни мерки, съобщиха от БНБ.

От там уточняват, че мерките включват блокиране на сметки, карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на Службата за контрол на чуждестранните активи на Съединените щати, допълват от БНБ.

БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на американската Служба за контрол на чуждестранните активи  или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България, уточняват от Централната банка.

Освен това Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. За това се изисква уведомление от ДАНС, прокуратурата или съдебна инстанция.

За допълнителните указания, изпратени до банките, БНБ е информирала Министерския съвет, ресорните министерства и ДАНС. БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.