БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВТОРА ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА В ГЪРЦИЯ

ВТОРА ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА В ГЪРЦИЯ

От полунощ на 15 юни започват 24 часови протести срещу правителството на Кирякос Мицотакис

Отново пълна блокада на Гърция от утре. От полунощ на 15 юни започват 24 часови протести срещу правителството на Кирякос Мицотакис. Това е втора общонационална стачка в рамките на две седмици, а причината за недоволството е проектозакон за изменения на трудовите отношения.

Консервативното правителство в Гърция очерта планове да реформира „остарели“ трудови закони чрез либерализиране на работното време. Ходът е критикуван от лявата опозиция и от профсъюзи, които се опасяват, че промените ще подкопаят правата на служителите, ще увеличи осемчасовия работен ден на десет часа и да отмени петдневната работна седмица и колективните трудови договори.

Опозиция и синдикати отново са в подготовка на поредната 24-часова стачка срещу проектозакон за промени в трудовото законодателство. Предложените от правителството изменения, които се обсъждат в парламента, бяха приети силно негативно от левицата.

Лидерът на СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас изтълкува промените като „премахване на осемчасовия работен ден и въвеждане на извънреден труд без заплащане“.

От полунощ моряците отново блокират пристанищата, като фериботи и товарни кораби остават на котва за 24 часа. На туристите им е препоръчано, докато имат време, да променят резервациите си. Стачката няма да блокира граничните пунктове. Пълно блокиране на метрото в Атина за едно денонощие решиха транспортните работници. Градските автобуси ще спират почасово.