БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Втори ден София осъмна с блокирани кръстовища

Втори ден София осъмна с блокирани кръстовища

Трафикът остана силно затруднен, но демонстрантите са категорични – няма да направят компромис и ще пропуснат движението, само след като има оставки на правителството и на главния прокурор

Орлов мост и пл. „Независимост“ продължават да са затворени за движение и тази сутрин, съобщава в. Дума. Палатките на протестиращите за втора нощ останаха на ключови места в столицата. Трафикът остана силно затруднен, но демонстрантите са категорични – няма да направят компромис и ще пропуснат движението, само след като има оставки на правителството и на главния прокурор.

Градският транспорт се движи с променен маршрут както вчера. Очаква се и през днешния ден да има засилен трафик по съседните улици и булеварди и нови пътни блокади. Препоръките към гражданите са да използват метрото, което към този момент не е засегнато от протестите.

Тази сутрин при протестиращите на Орлов мост дойдоха представители на Столична община, които преговаряха с тях да бъде пуснато движението на градския транспорт. Искаме диалог и Представители на СДВР също водят преговори за пропускането на транспорта. Протестиращите ясно заявиха, че няма да има изключения, защото исканията им трябва да бъдат чути. Още в сряда, при блокирането на ключови кръстовища, протестиращите издитнаха плакати „Извиняваме се за неудобството, държавата е в ремонт“.

Снощи на Орлов мост се появиха барбекю, маси и саксии с цветя. Между палатките деца играеха и рисуваха с тебешири. В късната част на вечерта протестиращите пропуснаха няколко автобуса от линиите на градския транспорт.

За днес е насрочен и протест срещу решението на турската държава да превърне историческата църква "Света София" в Истанбул от музей в джамия. Това стана по искане на президента Ердоган и с решение на Върховния съд. Протестът у нас е свикан за втора поредна седмица.

Той ще започне от 18 часа пред българската църква "Света София" в центъра на столицата.