БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВТОРИ ТУР НА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЧУЖДАТА ПРЕСА

Европейски и световни агенции разказват с подробности за личностите и на двамата кандидати на днешния вот

Чуждата преса активно отразява втория тур на президентските избори в България. Европейски и световни агенции разказват с подробности за личностите и на двамата кандидати на днешния вот - Румен Радев и Анастас Герджиков.

Българите се отправят до урните да изберат следващия президент на страната. На тях им е омръзнало от широко разпространената корупция нарастващите разходи за енергия и високия брой смъртни случаи от коронавируса, разказва Ройтерс.

"Блумбърг" припомня, че това са четвъртите избори от началото на годината, хората са уморени от политическата безизходица, а преди седмица на първи тур активността е била ниска.

Агенция Франс Прес цитира преподавателя по политология от Нов Български университет Антоний Тодоров, който определя това гласуване като сблъсък между две визии: меката толерантност към ендемичната корупция и твърдото противопоставяне на модел на управление, който използва публичната власт за частни цели.

На свой ред Евронюз разказва как кандидатът Герджков може да разчита на подкрепата на Бойко Борисов, министър-председател от десет години и в момента лидер на втората политическа сила в страната, но и на подкрепата на влиятелната турска партия.

Руските медии също наблюдават изборите в България - „Опит номер две, България избира президент" – с такова заглавие излиза РИА Новости.

Държавната ТАСС припомня, че според Радев България не може да бъде приемана за враг на Русия". Агенцията цитира и думите му от телевизионния дебат, че в момента „Полуостров Крим е Руски". Същевременно се обръща внимание, че и неговият опонент Герджиков, който смята, че отношенията с Русия трябва да са прагматични.

В Руския уебсайт „Експерт“ доцентът от Финансовия университет Кеворк Мирзаян, смята, че думите на Радев за Крим са част от тенденцията -"Европейските лидери да започват да приемат реалността". Същевременно той отбелязва, че независимо кой спечели президентските избори в България, отношенията между София и Москва едва ли ще се променят силно, предвид малкото правомощия на президента.