БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Вучич: Сърбия е получила ултиматум от Запада да нормализира връзките с Косово

Вучич: Сърбия е получила ултиматум от Запада да нормализира връзките с Косово

Според Вучич планът е "част от натиска на Запада" за решаване на проблема с Косово

Сърбия е получила ултиматум от водещите западни държави да нормализира връзките с Косово, заяви сръбският президент Александър Вучич.

В обръщение, излъчено от националната телевизия, президентът на Сърбия, Александър Вучич каза, че му е било представено предложение за разрешаване на напрежението с Косово.

На среща миналата седмица представители на Европейския съюз, Съединените щати, Франция, Германия и Италия са заплашили Сърбия с прекъсване на европейската интеграция, спиране и изтегляне на инвестиции и всеобхватни икономически и политически мерки, които ще нанесат големи щети на Република Сърбия, ако Белград не приеме предложението.

Вучич не даде подробности какво включва то, но подчерта, че без ЕС Сърбия ще бъде "изолирана". И допълни, че Скупщината в Белград ще трябва да обсъди предложението и намекна за възможен референдум.

Вучич каза още, че представеният план е изготвен преди два месеца и е "признат от всички страни в ЕС, включително петте, които не са признали Косово".

Според Вучич този план е "част от натиска на Запада" за решаване на проблема с Косово и е резултат от "променените геополитически обстоятелства", тъй като "Западът има свой собствен дневен ред, който включва поражението на Русия и всичко, което стои на пътя на този дневен ред, ще бъде смазано", каза Вучич. 

Сърбия е кандидат за присъединяване към Европейския съюз от повече от десетилетие и нормализирането на връзките с Косово е ключово условие за напредване на нейното кандидатстване.

Източник: БНР