БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ВЗАИМНИ ОБВИНЕНИЯ МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ ЗА БЛОКИРАНИЯ ИЗНОС НА ХРАНА ОТ УКРАЙНА

Съединените щати и Русия си отправиха взаимни обвинения заради блокирания износ на зърно и други храни от Украйна

Съединените щати и Русия си отправиха взаимни обвинения заради блокирания износ на зърно и други храни от Украйна. От ООН вече призоваха за бързо освобождаване на черноморските пристанища на страната, за да може милионите тонове храна да отидат на световните пазари.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви в Съвета за сигурност на ООН, че с морската блокада на Украйна Москва държи за заложници милиони украинци и още милиони хора по света, чиито държави разчитат на украинския износ на зърнени култури.

"Москва е решила да използва храната като оръжие. Снабдяването с храни за милиони украинци и милиони други по света е буквално заложник на руските военни. Това е нейното безшумно оръжие", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Според руските представители световната криза с недостига на храни е започнала далеч преди войната в Украйна. Те припомниха, че украинците сами са блокирали износа си по море с минирането на подстъпите към пристанищата си.

Постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че санкциите срещу Москва пречат на свободната търговия и също могат да задълбочат продоволствена криза. И като най-логично решение на проблема той посочва, че трябва да бъдат отменени.

На Русия и Украйна се пада общо почти една трета от световните доставки на пшеница. Редица страни, най-вече от Африка и Близкия изток са силно зависими от износа от двете държави