БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Въздухът в София е замърсен в пъти над нормата

Въздухът в София е замърсен в пъти над нормата

Опасно мръсен въздух в няколко града в страната

Днешният ден може да се даде като пълно доказателство за това, че т.нар. система за ранно предупреждение за мръсен въздух в София не работи и че уверенията на администрацията, че изпълнява успешна програма за намаляване на замърсяването, са по-скоро лозунги и декларации, съобщава Сега. Ситуацията с въздуха в столицата през последните дни все повече се влошава, а още от вчера над града буквално се стеле смог. Още вчера следобед бяха налице всички условия Столична община да обяви зелен билет от 1 лв. за днес, с който жителите да бъдат приканени и мотивирани да не излизат с автомобилите си, а да използват градския транспорт с цел замърсяването да се ограничи. От "Московска" 33 обаче продължават да не забелязват усложняващата се обстановка.

Днес дори станциите на Изпълнителната агенция по околната среда, които по принцип дават по-щадящи данни за състоянието на въздуха в сравнение с т.нар. граждански на системата airsofia.info, регистрират огромното превишение на нормите на фините прахови частици. На две от общо петте точки на ИАОС в града допустимите нива са надвишени повече от 4 пъти - над 200 микрограма на куб.м. при безопасна норма от 50 мкг. Днес четирикратно превишение вече е достигнато в "Младост" и "Павлово", а близо до него са ФПЧ "Хиподрума". Според системата на airsofia.info на места замърсяването на въздуха в София надхвърля още повече безопасните за здравето нива.  

Въпреки това зелен билет няма, макар че дори по тромавите и чиновнически правила на Столична община всички условия за въвеждането му са налице. Според сега действащия норматив зелен билет от 1 лв. в градския транспорт се въвежда, когато на 2 станциите на ИАОС бъде регистрано 4-кратно превишение на нормите на ФПЧ на 24-часова база или бъде направена прогноза за такова. За днес обаче като единствена по-специална мярка Столична община е обявила безплатно ползване на буферните паркинги по станциите на метрото. Такова безплатно ползване имаше и вчера, но то очевидно не доведе до подобряване на ситуацията. Освен това от кметството призовават хората при възможност да не ползват личните си автомобили и да не топлят с въглища и дърва, отново ако е възможно.  

Отново опасно мръсен въздух на много места в страната тази сутрин, съобщава NOVA. Данните на измервателните станции показват повишение с близо 4 пъти на фините прахови частици в София, Перник, и Благоевград, а до 3 пъти в Бургас и Варна.