БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

За година плажът край Алепу е брегоукрепен с 4-етажна сграда на груб строеж

За година плажът край Алепу е брегоукрепен с 4-етажна сграда на груб строеж

Земите около плажа са изкупени и има още редица чакащи проекти, които е въпрос на време да се случат

За година свлачището край плажа "Свети Тома", който е продължение на известния шофьорски плаж от филма "Оркестър без име", при Алепу е брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж.

"Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в основите и хотелски комплекс, който да изплати разходите по брегоукрепването. Подиграват ни се по най-безпардонния начин. Това е крещящ абсурд на управлението на страната ни."  Това е написано към публикуваната днес снимка на Фейсбук страницата на групата "Бетономорие".

Случаят нашумя в началото на миналата година. Тогава бяха направени редица проверки от държавните органи. Те установиха, че всичко е изрядно и се прави само брегоукрепване на терена. Това е първия етап от изграждането на продължението на съществуващото в близост ваканционно селище "Свети Тома" от строителната компания "Главболгарстрой". Дали ще бъде реализиран проектът докрай със строителството на самия хотел на плажа ще стане ясно в следващите години.

Реализацията на проекта започва в края на 2018 г. с първия етап - "укрепване на свлачище" в близост до комплекса "Свети Тома", където преди години земята се свлече почти до плажа.

Идеята е да се укрепи брега с хотел пред резервата "Алепу", за да може да се избие инвестицията. Ваканционният комплекс ще е терасовиден и започва на 30 м от морето, буквално в самото свлачище.

Това е изключително сложен проект за реализация, защото изисква множество разрешителни и съгласуване с различни институции – от община Созопол, през регионалното министерство, Дирекцията за строителен контрол, Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и т.н.

Историята на брегоукрепването

Брегоукрепването на плажа "Свети Тома" започва през септември 2018 г., след като община  Созопол издава разрешение за строеж. Обектът ще се реализира на два етапа. Първият е укрепване на свлачище, а вторият - строеж на курортен комплекс.

В началото на 2019 г. са публикувани снимки във Фейсбук на багери, които изливат бетон на плажа. 

Заради проверки обектът временно е спрян. След като се оказва, че всичко е изрядно е разрешено да продължи строителството. В началото на тази година първият етап по укрепване на свлачището е приключен. На публикуваната снимка не се вижда да има работници на обекта в момента. По оценка на ГБС в укрепването на свлачището са инвестирани около 1 млн. лева.

Собственикът на имота

Теренът е собственост на дружеството "Алепу Вилидж", което се сдобива с него след сделка с община Созопол през 2005 г. Компанията е получател на разрешителното за строеж от 8 октомври 2018 г., с което се дава право на "ГБС Турс" да строи в чуждия имот.

Теренът се намира на 500 м от блатото Алепу и попада в две защитени зони. През юни 2015 г. Асоциацията на парковете подаде жалба срещу първата екооценка на инвестиционния проект. Впоследствие Министерството на околната среда и водите отмени решението на бургаската екоинспекция, разрешаващо строителство, тъй като ще унищожи единственото гнездово находище на пчелояд в защитена зона за птиците "Комплекс Ропотамо". С ново решение от 27 декември 2017 г. обаче РИОСВ - Бургас, позволява проектът да се случи.

Според екоинспекцията въпросните 20 дка обхващат 0.05% от зона "Комплекс Ропотамо" и 0.002% от "Ропотамо". Негативен "бариерен ефект", казват експертите, може да има само върху един вид видра. Тъй като сградите ще са ниски - до 10 м, нямало да има негативен ефект върху птиците в района.

По проект собствениците на имота планират на мястото да направят два нови вакационни комплекса - "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз Вилидж"на площ от около 20 дка. Застроената площ надземно и подземно е около 9200 кв.м.

Комплексът ще е разположен терасовидно с ниско застрояване на две сгради с ваканционни апартаменти за продажба. В комплекса ще има още подземен паркинг, ресторанти, открит плувен басейн и зони за рекреация.

"ГБС Турс" е и концесионер на плажа. Дъщерното дружество спечели 20-годишната концесия през 2017 г.

Това е едно от малко останалите места по българскто Черноморие, които все още не са презастроени. Земите около плажа са изкупени и има още редица чакащи проекти, които е въпрос на време да се случат.

Източник: Медиапул