БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Задължителен зелен пропуск в Италия

Очаква се протестна вълна в цялата страна организирана от синдикати и асоциации

Италия е блокирана от протести срещу коронавирусния пропуск, който от днес става задължителен. Служители без документа са изправени пред неплатен отпуск и глоба в размер на 1500 евро. Синдикатите обявиха, че мерките на правителството са в грубо нарушение на работническите права. Силите на реда имат готовност срещу евентуални действия на екстремисти по време на стачните действия.

На среща с профсъюзите, премиерът Марио Драги отхвърли предложението за безплатни тестове за неваксинираните, както и удължаване срока до 30-и октомври за влизане в сила на коронавирусния зелен пропуск.

Въпреки, че над 85% от италианците на възраст над 12 години са получили поне една доза, около три милиона италиански работници остават неваксинирани. Задължителният ковид-пропуск, за да може човек да отиде на работа, се смята за една от най-строгите мерки за борба с болестта по света.

В пристанището на Триест, където само 40% от 950 работници са били ваксинирани, са обявени блокади и прекъсвания във веригата на доставки. Днес се очаква да ги последват техните колеги в Генуа, Джоя Тауро, Ливорно, Анкона и Венеция. В Милано също се наблюдават прекъсвания в обществения транспорт. Готвят се протести на летища, магистрали и железници. Стачниците се обявяват в защита на всички трудещи се, като организаторите са готови да не работят до като не бъде отменен Зеления пропуск.