БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ НА ЛЕКАРИТЕ ПРЕДИЗВИКА ПРОТЕСТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Решението на президента Макрон ще засегне повече от два и половина милиона души

Хиляди излязоха на централните площади и улици на Париж и други големи градове на страната , за да протестират срещу задължителната ваксинация на медицински работници срещу коронавирус.

"Лекарите се нуждаят от помощ, а не от санкции!" "Вчера герои, днес изгнаници!" "Със или без ваксинация - ние сме свободни хора!" Такива лозунги издигнаха недоволните пред сградата на френското министерство на здравеопазването.

 "Преди 18 месеца бяхме аплодирани. През юли цялата страна отдаде почит на нашата работа. И сега сме заплашени с уволнение. Това означава, че ще останем без заплати и правото да работим. Ние не сме престъпници или хулигани. Нека седнем на масата за преговори и да намерим решение", заяви Рашил, лекар.

Според протестиращите строгите мерки ще доведат до остър недостиг на персонал. Лекарите, медицинските сестри и санитарите вече работят на предела на силите си,а с отстраняването на неваксинираните положението очевидно ще се влоши.

„Ако тази мярка, която предизвика толкова много противоречия, бъде приета, тя ще има сериозни последици за населението, за пациентите. Тъй като по този начин властите се опитват само да демонстрират своята сила и авторитет осем месеца преди президентските избори", заяви Кристоф, шофьор на линейка.

Според френските власти, около 12% от общия брой на служителите в болници, клиники и старчески домове не са имунизирани.