БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАЕДНО С РУМЪНИЯ ВОДИМ В ПОДКУПИТЕ ЗА ЗДРАВНИ УСЛУГИ

Това сочи годишният доклад на международната организация срещу корупцията Прозрачност без граници

Отново сме в челото на негативна европейска класация. Всеки пети българин е изнудван да плаща подкуп за медицински услуги. Това сочи годишният доклад на международната организация срещу корупцията Прозрачност без граници. Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22%) и България (19%) при средни 6 на сто за целия Европейски съюз. А ползването на лични връзки за здравни услуги се наблюдава най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%).

Според доклада на Прозрачност без граници, наречен ГЛОБАЛЕН КОРУПЦИОНЕН БАРОМЕТЪР - ЕС 2021, пандемията е влошила корупцията в целия Европейски съюз. Някои правителства дори използват кризата с коронавируса за собствена печалба. Анкетата на международната организация за борба с корупцията е проведена от октомври до декември миналата година сред цели 40 хиляди души от държавите членки на Евросъюза.
Много от анкетираните казват също, че техните правителства не се справят с пандемията по прозрачен начин. Във Франция, Полша и Испания над 60% от хората се чувстват по този начин.
Авторите на доклада посочват от друга страна Унгария и Полша като страни, използващи кризата като "оправдание за подкопаване на демокрацията" чрез налагане на регулации.
Други политици я виждат "като шанс за реализиране на печалба", твърди докладът, посочвайки лобирането за поръчки с маски за лице и скандалите с такова лобиране, свързани с няколко германски депутати.