БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАЕВ СПЕШНО СИ Е ТРЪГНАЛ ОТ СОФИЯ? ТЪРСИ ПОДКРЕПА ОТ ВИЕНА

Заев е заминал за Виена, на среща за Западните Балкани, където се очаква да потърси подкрепата на австрийския премиер Себастиан Курц

Снощи Заев е имал втора среща с министър-председателя Стефан Янев, от чиито думи на общия им брифинг вчера стана известно, че македонският премиер е дошъл с конкретно предложение към София във връзка със започването на преговори за влизането на Скопие в ЕС.

Янев обаче не уточни какво е това предложение, скопски медии намекнаха, че Заев е обещал да включи българския народ в македонската конституция, никой официално обаче не потвърди това, собщава сайтът Епицентър.

Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за официалното признаване от страната на България, че преговорните документи се подписват на македонски език.

Аргументите на Заев били, че щом македонсият език е признат от ООН, но и България трябва да го признае.

Спешното заминаване на Заев предполага, че разговорите му в София са останали без резултат и той сега се опитва да намери подкрепа в Европа за каузата на Скопие.

Във Виена Заев, придружен от вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, ще има двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц, който е инициатор и домакин на срещата.
Няма информация на тази среща за Западните Балкани да има представители на България.