БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАПАДЪТ ОСЪДИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ЧЕТИРИТЕ УКРАИНСКИ ОБЛАСТИ

Руските планове за провеждане на референдум в контролираните територии на Украйна бяха осъдени, както от Украйна, така и от западните столици

Руските планове за провеждане на референдум в контролираните територии на Украйна бяха осъдени, както от Украйна, така и от западните столици. Европейският съюз и НАТО вече обявиха, че няма да признаят резултатите от референдумите и призоваха световната общност да последва примера им.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че решенията на руското ръководство не променят нищо за Украйна. Той каза още, че Русия планира да мобилизира до един милион души, но за това все още се мълчи. Зеленски призова руските граждани да се противопоставят на намеренията на властите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди Русия, че плановете за анексиране на украинска територия под прикритието на референдуми биха нарушили устава на ООН.

"Всяко анексиране на държавна територия от друга държава в резултат на заплаха или използване на сила е нарушение на Устава на ООН и на международното право", заяви Гутереш.

НАТО призова светът да не признава насрочените резултатите в Донбас и Южна Украйна.

„Фиктивните референдуми в областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон нямат легитимност и ще представляват грубо нарушение на Устава на ООН. Съюзниците от НАТО няма да признаят незаконното анексиране на тези области. Тези земи са Украйна. Призоваваме всички държави да отхвърлят явните опити на Русия за завладяване на територии“, се посочва в текста на официалното заявление на Алианса.

На свой ред германският външен министър Аналена Бербок настоя за оТМЯНА на допитването и отново призова руския президент да спре войната в Украйна.