БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАПОЧНА ФОРУМЪТ В ДАВОС

Войната в Украйна и рискове за възстановяването на световната икономика ще бъдат в центъра на дискусиите

Световният икономически форум в Давос започна под засилени мерки за сигурност. Войната в Украйна и рискове за възстановяването на световната икономика ще бъдат в центъра на дискусиите. На четиридневна среща в швейцарските Алпи ще присъстват близо 2500 участника.

Световният икономически форум се завръща в швейцарския ски курорт след двегодишна пауза заради пандемията. Миналата година традиционната среща се проведе онлайн.

В основата на годишната среща, която ще продължи до четвъртък, 26 май, ще бъдат кризите - войната в Украйна И последиците от нея върху веригите за доставки, енергийната и продоволствената сигурност, пандемията и изменението на климата.

Украинският президент Володимир Зеленски е първият световен лидер с виртуална реч. Очаква се гости на форума да бъдат кметът на Киев Виталий Кличко и брат му Владимир.

С премахването на санитарните ограничения в Давос антиглобалистите отново се активизираха. Някои от тях организират протестни акции, като категорично отричат ​​самата идея за провеждане на форум, други настояват участниците в събитието, световните лидери, да вземат решителни и спешни мерки за борба с бедността и затоплянето на климата.