БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Започна изплащането на 570 милиона лева на кредиторите на КТБ

Толкова са парите, събрани в първата частична сметка за разпределение на дължими суми

Близо пет години след затварянето на Корпоративна търговска банка започна разпределението на повече от половин милиард лв. на граждани, фирми и институции, включени в първата частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ. В списъка фигурират над 7000 имена. Тази сума обаче ще покрие едва около 11 % от стойността на парите, които всеки е държал в КТБ.

4 г се водеха дела и се блокираше умишлено от някои фактори самото разплащане. Това на практика е първо разплащане, но като гледаме разчетите на синдиците на банката е много вероятно да бъде и последно. Според Закона за банковата несъстоятелност когато се натрупат 10% от активите в сметката, тогава се извършва частично разпределение. А парите на надгарантираните кредитори се разпределят пропорционално. Оказва се обаче, че не липсват и проблеми, каза Даниел Божилов от сдружение "Ние, гражданите". Още в самото начало на изплащането се оказва, че има изключително много неуредици. Синдиците не са се подготвили и това, което виждаме, е по-скоро на юруш. И бихме могли да го отдадем на преизборния период. Според сдружението на пострадалите вложители Уникредит Булбанк, която е оторизирана да извършва изплащането, отказва да превежда парите в други банки. С обяснението – технически причини, продължава Божилов.

Сред кредиторите е и потчетният председател на ДПС Ахмед Доган, който трябва да получи над 76 хил. лева. Самият Цветан Василев също е в редицата на чакащите – той трябва да вземе над милион и 200 хил. лв.