БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Започнаха да оценяват щетите от снощната градушка край Карлово

Най-много пострадаха розовите, зеленчуковите и лозовите масиви в селата Богдан, Каравелово и Певците.

Между 70 и 100 % са пораженията върху земеделската продукция на производител от карловското село Богдан. Ранчо Ранчев има над 400 дка рози, зеленчуци и плодове и не е застраховал продукцията си. 

Ранчо Ранчев - земеделски производител: "И без туй сме на ръба, печалбата е минимална, въпрос на оцеляване е, примерно от 500 кг добив съм очаквал това значи ще наберат 150 -до 200 говоря за розите. И цената не се знае тази година какво ще е, ниска цена, гарантирано, че няма да можем да върнем разходите".

От областната дирекция по земеделие заявиха, че земеделските производители ще бъдат обезщетени на база на изготвените протоколи от общинската служба по земеделие. Преди това обаче засегнатите производители трябва да подадат заявления в 7-дневен срок:

Татяна Богоева - Областна дирекция по земеделие Пловдив: "След като подадат заявления общинска служба със съдействието на всички други администрации, които участват в тази постоянна комисия ще се извърши проверка на място също в 7-дневен срок и ще се произнесат с протокол..."

Въпреки това производителите са възмутени, че все още в района няма нито една действаща ракетна площадка.