БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Започнаха коалиционните преговори /ВИДЕО/

Първите две дискусии на експертните групи са в ресорите "Енергетика" и "Икономика"

С едноминутно мълчание в памет на загиналите през последната нощ започнаха първите преговори на експертни групи за съставяне на правителство. Представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" преговаряха по темите "Икономика" и "Енергетика".

Целта на срещите е да се направи най-добрият отбор от експерти за България. Това каза Кирил Петков преди началото на дебатите в сектор Икономика. Той добави, че огромна част от точките в програмите на четирите партии се припокриват.

В сектор „Енергетика“ социалистите предложиха краткосрочни мерки за смекчаване на ценовия шок на електроенергията в България, както и дългосрочни за провеждане на устойчиво енергийно развитие. Левицата предлага:
- първо - спешна подкрепа за домакинствата на и под линията на бедността с безплатна доставка на 200 киловатчаса електроенергия месечно за едно домакинство.

- Второто - доставките на ток, парно и газ да се спират след две неплатени сметки, а не както е сега – след първата, както и да се разреши разсрочването на плащанията на сметките в рамките на една година.

- трето - обществените заведения - детските ясли, градини, училища и социални домове за не плащат тока, парното и на природния газ по цени на свободния пазар, докато в бюджетите им са заложени съвсем други сметки.

- четвърто - да се намали ДДС върху крайните цени на тока, парното и газа от 20 процента на 9 на сто.

БСП е за по-нататъшно развитие на българската ядрена енергетика. Това включва изграждане на заместващи мощности, след като изтече ресурсът на тези в АЕЦ "Козлодуй". Втората дългосрочна мярка е запазване на енергийния комплекс "Марица изток". А третата точка е определянето на енергийно зависимите потребители и разработване на мерки за гарантиране на непрекъснати достъпни доставки на електроенергия за тях.

От ИТН поискаха промени в Закона за енергетика и други нормативни документи и създаването на нови административни структури в отговор на новите политики. Следващото предложение е въвеждане на нова линия за компенсация на високите разходи на електроенергия и топлинна енергия на общини, болници и социални заведения. От партията на Трифонов смятат още, че трябва да бъде развита, и разработване на национална стратегия за български добив на петрол и газ. От формацията предложиха и да се направи анализ за евентуалното закриване на "Българския енергиен холдинг" или преструктурирането му и листването на 15 на сто от държавните енергийни дружества на фондовата борса.

ОТ Демократична България смятат, че българската енергетика е тежко затънала в корупция и това е първото върху което трябва д асе работи.

Според ПП в краткосрочен план трябва да се отложи извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия. В по-дългосрочните мерки от ПП предлагат в 12 или 18-месечен план трябва да има пълно картиране на геотермалните ресурси на страната.