БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ЗАПОЧНАХА РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ЧЕТИРИТЕ ЗАЕТИ ОТ РУСИЯ УКРАИНСКИ ОБЛАСТИ

Урните бяха отворени в осем часа местно и българско време и ще продължи до 27 септември

Започнаха спорните референдуми за присъединяване към Русия в четирите украински области, частично контролирани от руската армия. Урните бяха отворени в осем часа местно и българско време и ще продължи до 27 септември.

Назначените от Москва гражданско-военни администрации на Херсонска и Запорожка област, както и представители на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР съобщават, че вече са се образували опашки пред пунктовете и увериха, че ще осигурят сигурността на процеса на гласуване. От днес мобилни секции ще обикалят къщите на местните жители.

Провеждането на референдумите ще бъде наблюдавано от руската Централна избирателна комисия.

Въпросите, на които хората трябва да отговарят, леко се различават в отделните региони, а в Донецка област те ще бъдат представени само на руски език. "За излизане ли сте на Запорожка област от състава на Украйна, превръщането ѝ в самостоятелна държава и влизането ѝ в състава на Руската федерация с правата на неин субект" – така например е формулиран въпросът, на който трябва да дадат отговор жителите на тази област.

"Днес на територията на ЛНР започва референдум, на който жителите ще дадат своето общо решение за влизане в състава на Русия. До това решение се стига след като осем години ни обстрелваха, спираха ни електричеството, но минахме всички тези трудности с достойнство и чест", заяви Леонид Песечник, ръководител на самопровъзгласената ЛНР.

Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони, а произвеждането им е предизвикателство към Запада, което може още повече да изостри военния конфликт в Украйна. Смята се, че резултатите от гласуванията още отсега са ясни и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия.