БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Започва Коледният пост

Постът започва от 15 ноември и завършва на 24 декември

От днес започват 40-дневните Коледни пости. Те продължават до Бъдни вечер включително. Според духовниците по време на постите най-важното е разкаянието за волните и неволни грехове.

Рождественският или Коледният пост е вторият по своята дълготрайност след Великия пост, но не е така строг. Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Исус Христос. Според църквата вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат Божия син.

През първата седмица на постите, както и между 20 и 24 декември е позволено да се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни, без сряда и петък, е разрешена консумацията на риба и безгръбначни животни като охлюви, миди, октоподи и други, които също се приемат за постни храни. Традиционно риба се консумира на 21 ноември, Въведение Богородично, и на 6 декември, Никулден. За заболели, за бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен на духовен подвиг, изискващ себеограничение. Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.