БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Започва масово тестване за коронавирус на българските граждани

Започва масово тестване за коронавирус на българските граждани

След огромно забавяне, най-после управляващите решиха - започва масово тестване на населението

След огромно забавяне, най-после управляващите решиха - започва масово тестване на населението. 

"Започва масово тестване на българските граждани за коронавирус, за да обхванем по-голяма част от населението на България. Имаме 20 000 PCR теста, очакваме още доставки и дарения. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване." Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от Nova TV.

Интересното е как само с 20 000 налични теста ще започне масово тестване на над 6 000 000 население на България? 

Към момента в няколко общини беше предприето по-масово тестване - Разлог, Банско, Дългопол и Ивайловград. В огромното мнозинство от проверените не е открита заразата, но и хората с антитела са кът.

В Ивайловград, където вземането на проби започна във вторник, всичките 35 резултата са отрицателни, но и в нито един жител не са открити антитела. До вчера в Банско 28 от общо 334 изследвани дадоха положителни проби, трима са с активна инфекция. По-рано при 186 теста 8 бяха с антитела. В Дългопол на първия ден от пробите съотношението бе 90:1. Това означава, че все още е рано за постигане на колективен имунитет. 

Кампаниите ще текат и след Великден. Навсякъде най-напред се проверяват рисковите групи - лекари, полицаи, общински служители, които са имали непрекъснат контакт с хора, доставчици, ресторантьори. После ще се пристъпи към учителите, ако децата бъдат върнати в класните стаи и има налични тестове.