БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Започват консултациите при президента за нов кабинет

Започват консултациите при президента за нов кабинет

Днес държавният глава ще приеме всичките шест партии

В този момент в Президенството започват консултациите между държавния глава и парламентарните сили за съставяне на нов кабинет.

Първи са ГЕРБ. Очаквано, лидерът на партията Бойко Борисов не е на срещата. Там са вицепремиреът Томислав Дончев, Даниел Митов, който е номинацията за нов премиер на ГЕРБ и шефката на парламентарната група Десислава Атанасова.

Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза – всичко изисква ефективно и отговорно управление. Но премиерът е в отпуск, а правителството в оставка. Напомням обаче, че отговорността за управлението все още е тяхна, обърна се Радев към представителите на ГЕРБ.

Съставянето на ново правителство трябва да бъде бързо и отговорно, основано на принципи и проекти за развитието на страната.

Радев подчерта, че очаква да чуе от ГЕРБ каква подкрепа очакват от новия парламент, за да съставят свое правителство и да провеждат планирани от тях политики.

Очаквано, от  ГЕРБ се оплакаха, че още от първия ден на Новото работно събрание, всички застанали срещу тях и ги оставили в опозиция. От партията обаче били готови със състав на нов кабинет, който да заработи веднага. Атанасова направи дори забележка на президента, че не ги е поздравил като победители в изборите и първа политическа сила.

Готови сме и да сме управляващи, и да сме в опозиция. Не ни е страх от проверки, нито пък от служебен кабинет. Готови сме и за нови избори, каза още Атанасова.

От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на "БСП за България".

От 13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

Консултацията с представители на парламентарната група на „Демократична България“ ще се проведе от 14.45 часа.

Срещата с парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ ще започне от 16.00 часа.

Източник: Дума