БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ГЕРМАНСКО ПРАВИТЕЛСТВО

ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ГЕРМАНСКО ПРАВИТЕЛСТВО

Партията на Свободните демократи взе официално решение да се присъедини към обсъжданията за нов лявоцентристки кабинет заедно със спечелилите изборите миналия месец Социалдемократи и Зелените

Източници от Свободната демократическа партия заявиха, че преговорите за създаване на „светофарна коалиция“ - кръстена на червения, жълтия и зеления цвят на партиите - вече могат да започнат, с цел новото правителство да положи клетва преди зимните празници.

По време на сондиращите преговори от миналата седмица трите партии се договориха да предложат излизане на Германия от електроенергията, добивна от въглища, да се избегнат увеличенията на данъците и да се повиши минималната работна заплата.

Подобна тристранна коалиция ще сложи край на продължилото 16 години управление на канцлера Ангела Меркел.

Зелените и Свободните демократи все пак си оставят отворена врата да се обърнат към коалиция с консерваторите от Християндемократическата партия и Християнсоциалния съюз, ако преговорите със Социалдемократическата партия се провалят. Такава възможна конструкция се нарича "Ямайска" - по цветовете на знамето на тропическия остров.