БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАРАДИ ВРЪЗКИ С КРЕМЪЛ: ПРИЗИВИ ЗА САНКЦИИ СРЕЩУ ГЕРХАРД ШРЬОДЕР

Допълнително Бундестагът лиши бившия ръководител на федералната република от привилегиите му като пенсионер

Европейският парламент прие резолюция, с която призова бившия германски канцлер Герхард Шрьодер да бъде подложен на санкции заради тесни връзки с руското правителство. Допълнително Бундестагът лиши бившия ръководител на федералната република от привилегиите му като пенсионер.

Европейските депутати не одобряват решението на германеца да запази висшите позиции в руските енергийни компании, въпреки операцията на Москва в Украйна. 575 гласуваха за резолюция по този въпрос на сесия в Брюксел.

Ако ЕС все пак добави името на Шрьодер в черния си списък, „той може да бъде изправен пред замразяване на активи и дори конфискации. Вотът в Европейския парламент не е правно обвързващ и въпросът какво да прави с бившия германски канцлер е оставен на преценка на Брюксел.

Шрьодер ръководи федералното правителство от 1998 до 2005 г. След това оглави надзорния съвет на газопровода "Северен поток". През 2016 г. той застана начело и на компания, ангажирана с изграждането на Северен поток 2. От 2017 г. заема и поста председател на борда на директорите на Роснефт.

Фактът, че Шрьодер не се оттегли от тези постове след руската инвазия, го направи нежелано лице дори за собственото му политическо семейство, Социалдемократическата партия на Германия. С нейните гласове Бундестагът лиши бившия канцлер от полагащите му се кабинет, личен шофьор, охрана и командировъчни.