БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Заразените с коронавируса в Италия вече са над 100

Заразените с коронавируса в Италия вече са над 100

Потвърдените случаи са вече 132. Италия въведе строги мерки в засегнатите от коронавирус региони. Прочутият карнавал във Венеция ще бъде прекратен преждевременно.

Италия стана първата страна извън Азия с повече от 100 потвърдени случая на коронавирус. Броят на заразените нарасна до 89 само в регион на Ломбардия в неделя. Според губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана, в северния италиански регион са докладвани нови 35 случая на COVID-19 (коронавирус).

Заразените с Ковид-19 в страната вече са над 100, като огнището на заразата е в областите Ломбардия и Венето. Под строга карантина са десетки населени места, с около 50 000 жители. Властите ги приканват по възможност да не напускат домовете си. Затворени са търговски обекти, училища, спортни съоръжения.

В Италия е приет спешен план за овладяване на заразата с новия коронавирус. Стриктните мерки за карантина и изолация бяха приети на извънредно правителствено заседание късно снощи, след смъртта на двама души. В двете области ще се влиза и излиза само със специално разрешение. Полицията, а при необходимост и армията, ще се грижат забраната да бъде спазвана. Опасенията са, че заразата вече се е разпространила извън двете области и овладяването ѝ ще бъде много трудно. Случаите на заразени в Китай, откъдето тръгна Ковид-19 намаляват, но в други засегнати държави броят на болните се увеличава.

Прочутият карнавал във Венеция ще бъде прекратен преждевременно, заради нарастването на случаите на зараза с коронавирус, предаде БТА, позовавайи се на ДПА. Припомняме, че Венеция се намира в областта Венето - една от областите, поставени под карантина! По време на карнавала притока на туристи отцял свят е огромен, като голяма част от тях са туристи от Китай.

Стремителното разпространение на новия коронавирус в Италия се дължи на факта, че медиците не могат да разпознаят симптомите на заболяването, предизвиквано от него. Това заяви днес на пресконференция шефът на италианската гражданска защита Анджело Борели, чието изказване бе излъчено в пряк ефир от телевизия "РАИ нюз 24", предаде ТАСС.

"Причината е, че медиците не познават симптоматиката (на новата пневмония), затова не е била поставяна вярната диагноза. Вината не е тяхна, вирусът е много сложен", каза специалистът.

Санитарните власти засега не са установили източника на масовото заразяване в Северна Италия. Трудно е да се прогнозира развитието на ситуацията, единствената реална мярка е да се изолира територията, смята Борели. По данни на гражданската защита инфектираните в Италия в момента са 132 души. Двайсет и шест от тях са на лечение в интензивни отделения. Нови случаи са регистрирани в областите Ломбардия, Венето, Пиемонте и Емилия Романя. Двама болни са починали - в Ломбардия и Венето. Двамата китайски туристи, които се лекуват в Рим, вече са на път да оздравеят, посочи италианският експерт.