БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Зарков към управляващите: Не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите

БСП обяви дебата за субсидиите за фарс, ДПС пак искат американски модел

Остри критики към начина, по който управляващите спекулират с  темата за субсидиите, отправиха социалистите. Те определиха дебатите по казуса като фарс.

Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество, подчерта зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков. Ако това беше целта ви, ако първоначалната идея е била това – публичната дискусия да бъде ангажирана с темата за партийните пари, а не със сериозните проблеми на българското общество - е, в това като че ли успяхте, продължи Зарков. По думите му са се забравили грешките на Министерство на финансите, което е направило така, че да се плаща повече, отколкото пише в бюджета.

Не се забелязаха протестите, свързани с цената на горивата. Не се забелязаха протестите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на протестите за застрояването на София. Слепи и глух и оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите, изброи депутатът. По думите му се наказват по-слабите, за да укрепят по-силните. Зарков предупреди, че големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. Покрихте тези теми с единия лев, поне за сега. Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите, подчерта Зарков.

Колегата му Георги Свиленски призова да има представители на Министерски съвет по време на обсъждането на точката.

От ДПС отново заговориха за американския модел на финансиране на партиите. Хамид Хамид заяви от трибуната, че ДПС не са съгласи на намаляване на субсидията, ако не се промени модела на финансиране на партиите. По думите му всяко намаляване на субсидията под 11 лева и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира. Затова от движението предлагат отворен модел на финансиране, който успешно работел в САЩ.  Хамид обърна внимание на отхвърлените от Бюджетна комисия предложения на ДПС в Закона за бюджета за 2019 г. във връзка с намаляване на ДДС. Той посочи, че когато ГЕРБ поема ангажименти на консултации, трябва да ги спазва, защото ще е от полза и за тях.