БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Защо трагедията в АЕЦ „Чернобил“ не може да се повтори в България?

Бумът на хитовия сериал на HBO за аварията в Чернобил на 26 април 1986 г. отвори дискусията доколко са безопасни съществуващата у нас АЕЦ „Козлодуй“ и бъдещата АЕЦ „Белене“

Според експертите реакторът РБМК, който избухна в Чернобил преди 33 години, е от съвсем различен тип. В Козлодуй реакторите са тип ВВЕР, които имат редица активни и допълнителни пасивни защити. А в Белене реакторите ще бъдат дори от по-висок клас – ВВЕР поколение 3 плюс, които са с усъвършенствана ядрена технология. 

При повишаване на температурата, мощността на блока тип РБМК се увеличава. При реакторите тип ВВЕР тя е точно обратната – при повишаване на температурата, мощността намалява. Това е основното различие. Освен това има и усилен бетонен купол, който да удържа при авария, докато в Чернобил такава защита дори не е била проектирана.


Инж. Георгиев обясни, че аварията в Чернобил е била резултат от чисто човешка грешка. Точно, когато почти са угасили реактора и е трябвало да преустановят експеримента, тогава Чернобил получава заповед от диспечера да вдигнат мощността и аварията настъпва. Друга грешка в чернобилската катастрофа е липсата на информация за аварията, както и навременни предпазни мерки от радиокативните изотопи, донесени с въздушните течения у нас и по цяла Европа.