БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАСИЛЕНИ МЕРКИ НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА КРАЙ ГРАД ХАРМАНЛИ

Патрулиращи екипи, освен на граничната зона, има и в районите на свиленградските села. На българо-турската граница особено напрежение няма

В близкия до границата град Харманли, където се намира най-големият Регистрационно- приемателен център, местните хора се страхуват от новата бежнска вълна, прииждаща от Турция.

„Страх ме е от новата бежанска вълна, защото знам какво беше преди 4 години с хилядите емигранти, които напълниха Харманли. На фона на малкото местни жители, улиците в града се напълниха с бежанци, които вилнееха из града. Страх ме е от зарази и набези.“ , заяви Илияна Косотова, жител на град Харманли. 

От политическа партия „Възраждане“ в Харманли заявиха, че няма да допуснат пребиваването на повече от 200 нови бежанци, и то само жени, деца или семейства от Сирия.

Засега ситуацията е спокойна. Хиляди бежанци обаче се насочват към турско-гръцката граница Пазаркуле, в района на Одрин, където положението остава сериозно. 400 български военнослужещи имат готовност да окажат помощ на жандармерията, в случай на необходимост.