БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗАТЯГАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В ЕВРОПА

Скокът в случаите на КОВИД-19 доведе до частичен локдаун в Холандия

Скокът в случаите на КОВИД-19 доведе до частичен локдаун в Холандия, до завръщането на зелените сертификати в Дания, до мобилизиране на армията в Словения и до притеснения дали здравната система в Германия ще издържи.

Нидерландската полиция разпръсна с водни оръдия демонстриращи в Хага срещу частичния локдаун. По-рано някои от протестиращите започнаха да замерят силите на реда с камъни и пиратки. Недоволството е причинено от решението на премиера Марк Рюте да ограничи работното време на заведения, магазини и различни услуги.

Два месеца, след като отмени всички мерки срещу пандемията, Дания върна зеления сертификат от вчера. Целта му е да се докаже, че човекът е ваксиниран, преболедувал или има отрицателен тест за COVID-19. Документът ще е нужен за заведенията за хранене на закрито, нощните клубове и дискотеките.

Поради скока на случаите на Коронавирус в Словения правителството на Янез Янша реши да ангажира екипи армейски лекари в лечението на заразените.

В Германия канцлерът Ангела Меркел предупреди, че предстоят цитирам "трудни" седмици и призова гражданите да се ваксинират. В Бундесрепубликата се наблюдава рязко повишаване на случаите на коронавирус и новите рекордни нива на инфекции създават опасност от претоварване на здравната система.