БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Завърна се Тодор Димитров - българинът, завършил "невъзможното състезание"

Завърна се Тодор Димитров - българинът, завършил "невъзможното състезание"

Състезанието "Ултра маратон 3100 мили" се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост

Тодор Димитров – българинът, който успя да пробяга най-дългото състезание в света и гордо развя българския трибагреник в Ню Йорк се завърна днес в България. За да поздравят лично „Ел Капитан“ на летището дойдоха полковник Емил Янев – заместник-началник на Военна академия и полковник Невяна Митева от Министерство на отбраната.

Димитров завърши най-дългото състезание в света "Ултра маратон 3100 мили" за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди, стана един от 44-те бегачи, завършили състезанието през 20-годишната му история и се класира на 40-то място.

Той е едва 44-ият човек в света, успял да завърши състезанието - едно доказателство за удивителната природа на човека, за неговия неограничен потенциал:

„Не е нужна само физика, трябва да бягаш със сърцето. Когато човек преодолее такова нещо определено усеща, че невъзможното става все по-малко. Невъзможното до голяма степен е в ограничението на нашия ум.“, сподели Димитров след своя изключителен подвиг.

Състезанието "Ултра маратон 3100 мили" се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост. Външните предизвикателства пред които се изправят бегачите са, че те бягат в кръг в продължение на 52 дена без прекъсване, износват повече от 15 чифта маратонки и бягат повече от два маратона на ден (60 мили или 97 км), обикалят трасето (тротоара около едно училище и няколко игрални площадки в Куийнс, Ню Йорк) повече от 5600 пъти.

Бегачите се хранят докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещите дни от годината, изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.