БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ В ЧЕХИЯ И ФРАНЦИЯ

ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ОГРАНИЧЕНИЯТА В СЛОВЕНИЯ

И Чехия въвежда зелен сертификат за посещаване на заведения.
Правителството реши да затегне редица противоепидемични мерки, заради ръст на случаите на коронавирус.
Междувременно Франция удължи използването на пропуските до средата на следващата година, а Словения е разтърсвана от протести заради строгите противоепидемични мерки.

Здравният министър на Чехия Адам Войтех обяви, че вече е задължително носенето на маска на закрито, а посещенията в заведенията ще става само след представяне на зелен сертификат. Отменени са и безплатните тестове, като остават единствено за лица под 18 години, както и за хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Долната камара на френския парламент одобри удължаване на използването на здравните пропуски поне до 31 юли 2022 г., в опит да гарантира ограничаване на вируса с наближаването на зимния сезон. Пропускът позволява достъп до обществени места като барове и ресторанти и спортни обекти.

Няколко хиляди демонстранти отново излязоха на протест в Любляна срещу антиепидемичните мерки на словенското правителство на Янез Янша и задължителните ковид-пропуски. Част от демонстрантите поискаха оставката на кабинета. За разлика от последните акции, този път те се проведоха без сблъсъци и използване на сълзотворен газ и водни оръдия. Въпреки това опозицията поиска оставката на вътрешния министър Алеш Хойс, поради смятаните за прекомерни мерки за разпръскване на демонстрантите по-рано през месеца.