БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ЗЕЛЕНСКИ: БЕЗ ПАНИКА

Той увери, че положението в Източната част на страната е под контрол и че няма причина за паника

На фона на засилващото се напрежение около Украйна, самите власти в Киев уверяват, че военен конфликт с Русия е малко вероятен. Във връзка с настоящата ситуация президентът Володимир Зеленски успокои хората. Той увери, че положението в Източната част на страната е под контрол и че няма причина за паника.

Украинският президент подчерта, че властите работят върху пълна деескалация на ситуацията в Донбас чрез мирно уреждане и призова съгражданите да запазят спокойствие, да се грижат за себе си и за страната.

"Току-що приключи заседанието на Съвета за национална сигурност и Висшия съвет за отбрана на Украйна. Заключенията са прости: всичко е под контрол, няма причина за паника", заяви Зеленски.

По-рано, по време на разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Зеленски подчерта, че е „важно за Украйна да запази единството на всички държави-членки на ЕС по отношение на защитата на суверенитета и териториалната цялост“ на страната му на фона на опасенията от руско нахлуване.

Алексей Данилов, ръководител на Съвета за сигурност на Украйна, също смята, че „ситуацията е напълно под контрол“. Той каза, че "не вижда причина да говорим за подготовка на пълномащабна атака" срещу Украйна, въпреки движението на руските войски.

Думите му бяха потвърдени и от министъра на отбраната Алексей Резников. Според наличната му разузнавателна информация Русия не готви армия за въвеждане на територията на Украйна.

"Положението е следното. Не е формирана и една ударна група на руските въоръжени сили, което да е белег, че се готви настъпление", заяви министърът на отбраната в Украйна Алексий Резников.

Същевременно той допълни, че украинските въоръжени сили са готови за най-лошия възможен сценарий.