БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЗЕЛЕНСКИ ПРОГНОЗИРА ЗАСИЛВАНЕ НА РУСКИЯ НАТИСК

Според Зеленски планираното ново настъпление трябва да съвпадне със скорошната срещата на високо равнище на Европейския съюз

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че Русия ще засили въоръжения натиск срещу страната му. Според него планираното ново настъпление трябва да съвпадне със скорошната срещата на високо равнище на Европейския съюз. Междувременно руската армия твърди, че е нанесла обезглавяващ удар по генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Зеленски нарече започналата седмица "историческа", тъй като именно в тези дни Съветът на ЕС може да вземе решение за украинската кандидатура за членство в ЕС.

"Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме", заяви Зеленски.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години.

В същото време атаките в района на Северодонецк не спират. Жителите на съседен Лисичанск остават в мазета и бомбоубежища. Ако тези два съседни града паднат, то под руски контрол ще попадне цялата украинска Луганска област.

Руското министерство на отбраната твърди, че над 50 украински генерали и офицери са ликвидирани при удар с високопрецизни крилати ракети "Калибър". От кораб е бил поразен команден пункт край Днепро в момента, когато е имало работно съвещание на командния състав на оперативно-стратегическа група войски „Александрия“

"Сред ликвидираните имаше представители на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, офицери от командването на войсковата група "Каховка", на десантно-щурмовите войски, както и от частите, действащи на Запорожко и Николаевското направления", заяви Игор Конашенков, прессекретар на МО на РФ.

Допълнително руските сили твърдят, че са поразили 10 155-милиметрови американски гаубици М777, доставени на Киев от Запада.

Ситуацията северно от Харков, във втория по големина град в Украйна, е сложна. Руските сили се опитват да се приближат към града, за да могат отново да го подложат на обстрел, твърдят служители на украинското министерство на вътрешните работи.