БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Животните в жегата: Как да се грижим за домашните си любимци

Животните в жегата: Как да се грижим за домашните си любимци

Повишената температура на околната среда много често води до т.нар. хипертермия

Високите температури през лятото обичайно водят до общо неразположение, но не само при хората. Животните също се влияят от жегите.

Може би не винаги си даваме сметка колко опасни могат да бъдат жегите за домашните ни любимци. 

Повишената температура на околната среда много често води до т.нар. хипертермия, която е при тях, прегряване, повишаване над нормалната температура. Това ги прави малко по-рискови спрямо нас и за по-лесно прегряване, тъй като те основно се охлаждат с дишането и с това учестено отделяне на въздух от белите дробове, тъй като техните потни жлези са прекалено малко и са разположени основно в зоната на лапичките.

Препоръчват се разходки на любимците ни сутрин рано или вечер късно, но те трябва да са по-кратки разходки, да се правят по-чести почивки, а на всеки 15 - 20 минути да им се дават течности.

Според него някои породи са доста предразположени към прегряване - това са породите от брахецефален тип: булдогоподобните, мопс, пекинезите.

Същите препоръки се отнасят и за котките. Вкъщи температурата трябва да бъде нормална.

При възрастни животни, животни с хронични заболявания или с потенциални заболявания във всеки един момент на невнимание може да се стигне до усложнения.