БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЖОЗЕП БОРЕЛ: ЕС НЯМА ПРАВОМОЩИЯ ДА СПИРА „СЕВЕРЕН ПОТОК-2“

Европейският съюз няма компетенциите да замрази строителството на газопровода Северен поток-2 или да изключи Русия от международната платежна Система СУИФТ

Европейският парламент възнамерява да гласува днес нова резолюция за Русия, като резултатите от вота ще бъдат обявени в четвъртък.

Според проекторезолюцията, на Москва се вменява пълната отговорност за влошаването на отношенията между ЕС и Русия, призовават се руските власти да освободят Алексей Навални, да изпълнят Минските споразумения и да „спрат провокациите“ срещу европейските държави. Законодателният орган на Европа препоръчва на страните от общността да затегнат санкциите срещу Русия и да спрат строителството на „Северен поток 2“.

Тази резолюция, както и всички останали, има препоръчителен характер и не е задължителна за изпълнение дори от институциите на ЕС.


В отговор Жозеп Борел изтъкна, че СУИФТ е международна частна организация, в която ЕС няма компетенции и права за намеса. Според Борел „Северен поток 2“ е спорна тема, зависеща най-вече от позицията на Берлин и частните-компании изпълнители.

Другата важна тема в Европарламента днес е гласуването на специален документ, в която ще се призове страни като България, Кипър и Малта трябва да прекратят издаването на „златни паспорти“. Решението цели пресичането на руските стратегически инвестиции в ЕС, приемани като подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространяването на корупцията. Според евродепутатите страните членки вече не трябва да бъдат доброжелателно място за руски богатства и инвестиции с неясен произход.