БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Зоран Заев пристига в София утре

Целта е да се изготви обща позиция за интеграция в ЕС, която ще бъде предложена за обсъждане от следващия парламент

Делегация от Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, пристига в София утре, съобщи служебният премиер Стефан Янев в началото на днешното правителствено заседание.

"Ще проведем разговори и в общата политическа картина, и в дълбочина и конкретика, в търсене на подходящи решения, които са в интерес на двете страни и народи", добави Янев. Подробности по програмата на официалната визита ще бъдат оповестени по-късно.

В интервю за македонския „Канал 5“ Заев коментира, че не е възможно да се реши спорът с България преди Еевропейския съвет другата седмица. От думите му става ясно, че той не възлага големи надежди на утрешното си посещение у нас.

Проблемът, затварящ пътя на Северна Македония пред преговори за еврочленство и довел до поставяне пред нея на условия, които тя възприема като заплаха за идентичността си, ще бъде обсъждан от евролидерите другата седмица.

Засега не се очаква България да одобри преговорната рамка със Северна Македония в сегашния ѝ вид. Без да даде подробности, Заев коментира темата след разговорите с президента Румен Радев в Брюксел на срещата на върха на НАТО тази седмица. На нея бе договорено посещение на Заев в София на 17 юни.

Заев определи срещата си с Радев като много важна и въпреки това казва, че проблемът скоро няма да се реши. Според Скопие проблемът е в това, че България има служебно правителство и служебен премиер, които нямат възможност да вземат такова решение. Затова "не искам да завишавам очакванията на гражданите," каза Заев, цитиран от „Канал 5“.

Пред МИА той изрази надежда, че след изборите на 11 юли, когато се формира "политическо правителство", може да се постигне решение през "септември, октомври, декември тази година".

 

Българският премиер Стефан Янев също не бе голям оптимист днес: "Въпросите, които ще разглеждаме, са от особена важност и за двете страни и се надявам практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъда разгледана и в българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани".