БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

„ЗЪРНЕНИ“ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ

Пореден кръг от преговори между Украйна и Русия в Истанбул

Пореден кръг от преговори между Украйна и Русия в Истанбул. С посредничеството на ООН и Турция се обсъжда възможността за износ на украинското зърно. И двете страни подчертават, че не сядат на преговорната маса за обсъждане на мира, а междувременно бойните действия в Източна Украйна продължават.

Русия потвърди, че изпраща делегация, но подчерта, че иска да запази цитирам „способността да контролира и инспектира корабите, за да избегне контрабандата на оръжие“. Украинската делегация на свой ред изрази надежда, че под егидата на ООН преговорите ще бъдат успешни. От Киев посочват, че вече организират износ на зърно с кораби през устието на река Дунав, но не може да се осигури достатъчен капацитет.

В началото на юли в Украйна бяха блокирани 22 милиона тона зърно. Ако блокадата на Черно море не бъде вдигната скоро, това ще доведе до смущения във веригите за доставка на храни за световния пазар и ще предизвика глад в много страни, за което предупреждават служителите на ООН.

Според Световната организация броят на цивилните жертви при бойните действия в Украйна е надхвърлил 5 хиляди души.

Руснаците и народните милиции на Донецк и Луганска народна републики са на път, по собствените им думи, да обкръжат градовете Северск и Славянск. Въоръжените сили на Украйна са започнали да нанасят масирани ракетни удар по град Луганск с доставените реактивни системи за залпов огън ХИМАРС. Засега не се съобщава за жертви и разрушения.