БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

КУЛТУРЕН ФРОНТ с Юлия Владимирова

КУЛТУРЕН ФРОНТ с Юлия Владимирова

„Културен фронт“ с водещата Юлия Владимирова, културолог по образование, цели да обръща отдолу теми, засягащи политико-културния контекст на глобалния свят. Защо културата вече отдавна не за „народа“, а остава лукс за малцина? Как можем да противостоим на културната хегемония по Антонио Грамши? Кой има нужда от невежо население? Каква е цената на книгата и четенето във фейсбук? Как новите дигитални светове дефинират мозъци и унифицират ли се интересите на хората през новите форми на комуникация и как тези нови форми променят изкуството.

В предаването ще се обговарят задълбочено теми, които оформят най-невралгичните точки на съвременната епоха през политическо-икономическите рамки, в които живее съвременната култура и изкуство. Неразбираемо за мнозина, съвременното изкуство се оказва обаче болезнено социално. Често именно то проблематизира теми като насилие, неравенства и бедност. Често само то обсъжда теми като консумация, стока и капитализъм.

„Културен фронт“ е поле и за идеологически разговори. Как днес четем понятията популярна култура, как в нея влизат теми като расизъм, фашизъм, антисемитизъм?  Какво днес означава понятието феминизъм и как то придобива нови измерения в различни политически контексти? Защо битката за равенство между половете е битка и за икономическо равенство? Културни или некултурни марксисти има днес? Култура и контракултура – връщаме ли се към търсенето на свобода, сексуална революция и критика на Запада от ляво (към 60-те)?

Всички тези процеси и явления в съвременността ще бъдат коментирани през призмата на политическите контексти, в които те са поставени: как неолибералният дневен ред филтрира социалното от подобни процеси, поставяйки на първо място личностните качества и консумативното мислене?

Архив от излъчени предавания на "Културен фронт с Юлия Владимирова" можете да гледате ТУК

Вижте официалния клип на рубриката тук

 

 

 

Водещ

Юлия Владимирова

АРХИВ

Архив на предаването