БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

"Местно време в българските общини"

"Местно време в българските общини"

Как тече Местното време, кой в коя община как го живее и как иска да го живее. Дали е избрал живот на пауза или живот в движение и живот – промяна? Меренето на Местното време е с фокус върху тези, които стоят начело на общините, задават хода на местното време и създават картина на общия ни живот в страната.

Дали местната власт действително е подчинена и служи на хората, както е исторически и демократично обосновано, или тя се възползва от пристрастията, проявени от гражданите по време на избори, за да се укрепи и за да осъществява по най-изгодния начин сама себе си, зависи, както от хората в местната власт, така и от хората, които са я избрали и създали.

Дали гражданите в една община ще се превърнат в безучастни зрители на управленските спектакли и ще станат инструмент в ръцете на местната власт – за собственото й самочувствие и недосегаемост, или пък няма да допуснат да се превърнат в сенки на властта и в зрители, пред очите на които се разиграват фалшиви политически сценарии, зависи само и единствено от самите граждани. Истинската роля на гражданите е да контролират тази власт. Защото общинското самоуправление с участието на гражданите прави общината демократично-правова институция.

Времето в българските общини не тече по еднакъв начин. В някои то е забързано, мащабно, динамично, честно и прозрачно. В други то тече тихо, спокойно и безлично - в стратегическо изчакване на края на мандата и на следващите избори. Има и общини, в които времето тече настървено и реваншистки, като за последно - в битка за „кокала“, както е казал народът.

Къде и как тече местното време в общините в България, кой и по какъв начин навива часовника, кой го направлява и накъде го води? Липса на финансови възможности или дефицит на капацитет за управление?

Гледайте предаването "Местно време в българските общини" по Българската свободна телевизия -

Архив на всички излъчени предавания на "Местно време в българските общини" можете да гледате ТУК

Ако още не сме посетили Вашия град или село, или желаете да ни поканите за да разкажете за Вашите местни първенци, пишете ни на електронна поща mestnovreme@bstv.bg

Водещ

Васил Самарски

Можете да гледате предаванията на нашия YOUTUBE канал

Архив на предаването